Elektrický lanový naviják 220V v zemědělství

Elektrické lanové navijáky, jejichž napětí je 12 nebo 24 voltů, jsou obvykle namontovány na automobil nebo na nákladní vůz a slouží především k samovyprošťování. Elektrické navijáky na vozidlech hasičských záchranných sborů jsou častěji využívány k vyprošťování jiných vozidel, například zapadlých v příkopech apod. Pak máme ale kategorii elektrických navijáků, které se většinou nepřipojují na vozidlo, ale jsou určeny na svislé zavěšení nebo samostatné zakotvení. Takový elektricky navijak na 220V nachází své uplatnění v soukromých dílnách, autodílnách, ve skladech, na stavbách a také v průmyslu a v zemědělství. Pojďme se podívat, na co můžeme elektricky navijak na 220V v zemědělství využít a jaká konkrétní zařízení jsou na trhu.

Elektrický naviják a orání

Každý kdo se někdy staral o pole nebo musel třeba jako dítě kopat brambory, ví, že to není fyzicky jednoduchá práce. Proto každé ulehčení může být velikou pomocí. A protože je člověk tvor kreativní, vždy vymyslí nějakou vychytávku, aby práce byla lehčí a rychlejší. I když už je dnes na trhu velké množství speciálních zemědělských strojů, stále někteří používají při orání elektrický naviják. První je potřeba vymyslet, jak elektrický naviják zakotvit. Můžete mít naviják namontovaný na traktoru nebo malotraktoru, vytvořit těžkou a pevnou konstrukci nebo zabetonovat pevné sloupky apod. Když je naviják pevně zachycen, připojí se k němu pluh. Poté se jde s pluhem na konec pole, odmotává se tak lano. Na konci pole se pluh zapíchne, zapne se naviják a začne se orat. Díky síle elektrického navijáku nemusí člověk při orání pluhem vyvinout takovou námahu. Je asi pravda, že v dnešní době je takovéto používání elektrického navijáku méně časté, ale někteří zemědělci na něj stále nedají dopustit. Vhodné je například v terénu do kopce a tam, kde mají zemědělské stroje problém udržet rychlost apod.

Zjistit více

Elektricky navijak na 220V a další využití

Výhodou elektrických navijáků s napětím mezi 220 – 400V je, že kromě tažení břemene mohou břemena také zvedat. Proto je můžeme využít na zvedání těžkých pytlů, na přesouvání strojů nebo jejich částí, na pokládání břemen na vozík apod. Elektricky navijak na 220V může být určen právě jen na vertikální zvedání břemen, a proto je u něj rozhodující síla zdvihu. Tak je to například u navijáků z řady CWS značky ComeUp. Tato zařízení umožňují snadnou instalaci a napájení z domácího zdroje. Jejich součástí je horní a dolní koncový spínač, který automaticky zastaví zdvih, když se lano dotkne mezního ramene a senzor lana zastaví motor. Jejich síla zdvihu se u jednotlivých typů liší, pohybuje se mezi 132 kg – 446 kg. Navijáky, které jsou určeny k zvedání i tažení břemen, mají ve svých parametrech uvedenou také maximální tažnou sílu. U značky ComeUp si můžete vybrat takový elektricky navijak na 220V z řad CWL, CP a CWG. Všechny z nich mají systémy, které umožňují okamžité a bezpečné zabrzdění chodu a zabraňují nechtěnému zadrhnutí lana. Nejsilnějším z nich je elektricky navijak na 220V CWG-10151, s tažnou silou 3 000 kg a silou zdvihu 593 kg.

V tomto textu jsme vám krátce představili využití a některé typy elektrických navijáků vhodných na zemědělské práce. Jestliže potřebujete poradit, jaký konkrétní naviják si vybrat nebo jak ho využívat, obraťte se na odborníky. Další informace o jiných druzích navijáků, jejich fungování a využití naleznete v ostatních článcích na našem blogu. Přejeme vám šťastný výběr.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *