Navijáky na těžbu dřeva a nástavba Tajfun

Připravili jsme si pro vás krátký článek na téma navijáků využívaných při procesu těžby dřeva. Zároveň se podíváme na speciální produkt, který je právě v této oblasti hojně využívaný. Pokud vůbec netušíte, o čem je řeč při slovech „nástavba Tajfun“, nemějte obavy. Všechno potřebné se dozvíte na následujících řádcích. Také vám doporučíme, jak se rozhodnout, pokud se poohlížíte po navijáku pro příležitostné stahování dřeva.

Navijáky využívané při procesu těžby

Těžba dřeva je složitý proces, ve kterém nachází uplatnění velké spektrum průmyslových strojů. Možná vás to překvapí, ale patří mezi ně také lanové navijáky. Co se týče typu těchto zařízení, obvykle se setkáte především s těmi hydraulickými. O elektrických navijácích však ještě také bude řeč. Důvod pro upřednostnění hydraulických navijáků je jednoduchý. Slibují stabilní a dlouhodobý výkon, při kterém nemusí být omezováni výkonem svého motoru. U něho totiž nehrozí nebezpečí přehřívání, neboť je poháněn díky hydraulickému okruhu vozidla, do něhož je nainstalován. Elektrický naviják v tomto ohledu tolik spolehlivý není. Jeho elektromotor vyžaduje časté přestávky – jeho přetížením by mohlo dojít ke spálení a jeho celkovému poškození. Dalším rozhodujícím faktorem je výkon navijáku. U této problematiky platí, že hydraulické navijáky zpravidla disponují větší tažnou silou, než navijáky elektrické. Vhodným zástupcem, využívaným za těmito účely, je například naviják od společnosti Ramsey Winch, model RPH-42.2 (cena 50 808 korun).

Zjistit více

Navijáky pro příležitostné využití

Pokud těžba dřeva nepatří mezi vaši každodenní náplň, přesto byste uvítali vhodného pomocníka pro toto využití, jako vhodná alternativa by vám mohl posloužit naviják elektrický. Jeho nespornou výhodou jsou nižší pořizovací náklady, snadná manipulace a možnost instalace na váš automobil. Jak už však bylo zmíněno, s elektrickým navijákem je třeba pracovat s jistou opatrností. Především je důležité dodržovat pravidelné přestávky, aby nedošlo k nechtěnému poškození z důvodu přehřátí elektromotoru.

Nástavba Tajfun – lesnický naviják

Nyní už však přejděme na naše hlavní dnešní téma – nástavba Tajfun. Toto speciální zařízení pořídíte za 54 934 korun a až zjistíte, kolik práce vám ušetří, určitě ho shledáte nadmíru užitečným. Nástavba Tajfun EGV 45A je ve svém oboru naprosto jedinečná. Slouží k uchycení do tříbodového závěsu traktoru, proto nepočítejte s variantou, že jej využijete u svých automobilů. Nabízí výborné navíjení tažného lana díky větší vzdálenosti mezi kladkou a středem bubnu. Podstavec přístroje je speciálně roboticky svařován z toho nejkvalitnějšího materiálu řezaného laserem. Co dále nástavba Tajfun obsahuje? Tak třeba vysokopevnostní rám, robustní červenou radlici s vertikální výstavbou nebo třeba pevnou brzdu a spojkový mechanismus konstruovaný pro snadné ovládání. Masivní buben je uzpůsoben pro dostatečně velkou kapacitu ocelového lana. Samotné tažné lano vyžaduje jen rychlou a velmi snadnou montáž. Nemusíte se bát ani nijak náročného uchycení do tříbodového závěsu.

Nástavba Tajfun – parametry

V první řadě je vhodně zmínit, že nástavba Tajfun disponuje tažnou silou o hodnotě 4500 kilogramů. Rychlost navíjení se pohybuje v přibližném rozmezí od 0,42 do 1,10 metrů za sekundu. Naviják můžete zakoupit v jednobubnovém provedení. Usnadní vám manipulaci s pokáceným dřevem, kmeny přitáhne k traktoru, popřípadě posune klády do pozice, která usnadní jejich další zpracování. Pokud vás nástavba Tajfun na traktor zaujala a pomýšlíte na její koupi, doporučujeme se před tímto krokem nejprve poradit s odborníky. Kontaktovat je můžete například na telefonním čísle 602 520 086. Pro více informací můžete také navštívit naše webové stránky na adrese seal-navijáky.cz.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *