Lanové navijáky na lesní nástavbu

Máte zájem vydat se čas od času do lesa a na vlastní pěst si zde pokácet a odtáhnout pár stromů? Vlastníte malotraktor a vynikáte alespoň trochu v technické zručnosti? Potom vás určitě zajímá, který lanovy navijak si pořídit, abyste příležitostný odtah dřeva zvládli bez potíží a při koupi daného zařízení co nejvíce ušetřili. V tomto článku si uvedeme nejlepší lanové navijáky,vhodné k těžařskému výjezdu do lesního prostředí a blíže si popíšeme možnosti jejich využití.

Lanovy navijak do lesa – na který typ se zaměřit?

Lesnické lanové navijáky by se měly vyznačovat zejména větší silou, stálým výkonem a dlouhou životností. Z toho důvodu se pro odtahování těžkých kmenů používají hydraulické navijáky, u nichž na rozdíl od klasických elektrických nehrozí přehřívání nebo dokonce spálení elektromotoru vinou dlouhého, nepřetržitého provozu. Za účelem příležitostného stahování pokáceného dřeva (např. na místo jeho odvozu mimo les) si tak můžete sami vyrobit nástavbu za svůj malotraktor, na kterou budete schopni připevnit lanovy navijak s hydraulickým pohonem. Poté vám již nic nebude stát v cestě do lesa za dřívím.

Zjistit více

Lanové navijáky ComeUp – osvědčená jistota

Stejně jako u elektrických autonavijáků, i u těch hydraulických se lze spolehnout na oblíbenou značku ComeUp, která je v této kategorii zastoupena dvěma řadami modelů s označeními HV a Bison. Hlavní rozdíl mezi těmito sériemi tkví zejména v jejich celkové tažné síle: Zatímco lanové navijáky ComeUp HV disponují silou v rozmezí zhruba 3600 až 6800 kg, typ Bison-20 již dokáže utáhnout téměř desetitunovou zátěž. Je pravdou, že nejsilnější lanovy navijak značky Bison-30 již nachází uplatnění v profesionálních hospodářských odvětvích, u přívěsů, plošin a jiných zařízení, určených pro obtížný provoz. Z toho důvodu vám pro účely občasného odtahu dřeva bohatě postačí slabší modely s tažnou silou okolo pěti tun a také třeba s řádově nižší hmotností (alespoň v porovnání s Bisony), což uvítá v prvé řadě váš malotraktor.

Ramsey Winch jako schopná alternativa

Kromě značky ComeUp lze na českém trhu sehnat i hydraulický lanovy navijak Ramsey Winch, jehož typ RPH-42.2 dosahuje maximální tažné síly 4220 kg. Oproti navijákům ComeUp, v podobné cenové relaci, se Ramsey Winch může pochlubit vyšší rychlostí navíjení a větší délkou lana, na druhou stranu však jeho planetová převodovka nedisponuje dvěma stupni řazení. Pro oba dva typy navijáků nicméně platí, že jsou v základní výbavě dodávány bez ocelového lana, které si tak musíte dodatečně dokoupit.

Lanovy navijak Tajfun a kde jej najít

Přestože uvedené lanové navijáky bezesporu oplývají vysokou kvalitou a spolehlivostí, dovolíme si poznamenat, že pro účely odtahu kmenů na příležitostné i profesionální bázi se jako ideální řešení patrně jeví lanovy navijak Tajfun EGV 45A. Ten se od výše popsaných liší především již zabudovanou ocelovou konstrukcí, díky níž by vám odpadla povinnost svářet si konzoli na záď traktoru svépomocí a nadto by vás Tajfun přišel na srovnatelně vysoký finanční obnos. Pokud byste tedy měli zájem uvedené lanové navijáky a jejich parametry na vlastní pěst prozkoumat, neváhejte tak učinit na stránkách jednoho z největších českých e-shopů specializovaných na navijáky všeho druhu – seal-navijaky.cz. Stejně tak se neostýchejte zavolat na naši telefonickou podporu, kde vám ochotně vysvětlíme případné nesrovnalosti a poradíme s výběrem toho nejlepšího hydraulického navijáku přesně pro vás.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *