Vybíráme naviják 12V

V dnešním článku vám pomůžeme vybrat ten správný naviják 12V. Podíváme se na jeho využití, spolehlivost, na co si dát při výběru pozor a kam si zajít pro radu. Vzhledem k širokému využití je v první řadě důležité si uvědomit, k jakým účelům bude naviják použit. Od toho se bude odrážet následný výběr.

Rozdělení elektrických navijáků 12V

Navijáky tohoto typu můžeme rozdělit do dvou kategorií. Mohou se použít jako silný stroj, který dokáže vyprostit vaše vozidlo ze složitého terénu a nebo k dalším účelům, které si uvedeme níže. Pokud jste někdy při své off-road cestě zapadli do bláta nebo při sněhové vánici do navátých závějí, určitě víte, o co jde. Právě naviják 12V je navržen tak, aby vaše auto z takto náročného terénu vyprostil. Důležité je samozřejmě to, aby měl dostatečnou tažnou sílu. Pro off-road vozy je doporučená tažná síla cca 1,5 násobek hmotnosti vozidla, pro čtyřkolku dvojnásobek. Druhá kategorie využití jsou tzv. „hobby“ navijáky. Ty nejsou vybaveny takovou tažnou silou jako navijáky na auto. Většinou jsou menší a praktické, proto se často využívají na naložení ulovené zvěře nebo při manipulaci se zahradní technikou.

Zjistit více

Spolehlivost

Výkon každého navijáku je určen jeho elektromotorem. Většina navijáků není stavěna k dlouhodobému nepřetržitému používání. Pokud budete naviják 12V dlouhodobě zatěžovat, může dojít k přehřátí elektromotoru a poté k celkovému poškození. Proto je dobré, aby součástí výbavy byl i LED indikátor, který vás včas světelným signálem upozorní, že dochází k přehřívání. Dalším faktorem výkonu je převodovka. Běžnou a levnější variantou je planetová převodovka, kterou využívá většina navijáků 12V. Její nevýhodou je ovšem to, že se při brždění může přehřívat. Pokud však naviják potřebujete jen k příležitostným pracím, je více než dostačující. Druhý typ – šneková převodovka, se častěji využívá v průmyslu a u profesionálně využívaných navijáků – například u odtahové služby nebo na hasičských vozech. Díky tomu, že vyžaduje jen malou brzdnou sílu, dochází k poruše brzdění nebo přehřívání jen zřídkakdy. Finanční náklady na ní jsou však podstatně vyšší.

Přední výrobci

Na závěr je třeba také zmínit nejznámější výrobce navijáků 12V. Mezi absolutní špičku na trhu patří firma ComeUp. V tomto oboru působí již od roku 1975 a za tu dobu si u nás vybudovala velmi silné postavení. Nezabývá se jen výrobou navijáků 12V, ale i 24V, elektrických navijáků 230V do dílen a garáží, hydraulických navijáků a příslušenství k nim. Konkurenci jí dělá společnost Ramsey Winch z USA. Na trhu působí od roku 1945, kdy na scénu vtrhl jejich první naviják 12V „Model 101“.

Kam pro radu

Pokud zrovna vybíráte naviják 12V a nevíte si rady, naši technici vám rádi vysvětlí veškeré parametry a pomohou s výběrem toho správného zařízení pro vaše účely. Stačí je kontaktovat na níže uvedeném telefonním čísle či e-mailu.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *