Autonavijáky pro hasičské vozy – vybíráme

Víte, že na vozidlech hasičských záchranných sborů jsou často namontovány elektrické lanové autonavijáky? A víte, jaké je jejich využití? I když se to ze jména jejich povolání může zdát, tak hasiči pouze nehasí požáry, ale pomáhají nám ve všech krizových situacích. Nemalou součástí této práce je asistence při řešení dopravních nehod. Právě při vyprošťování vozidel například z příkopů nebo při převrácení havarovaného vozidla jim pomáhají autonavijáky. Využívají je také k odtahování spadlých stromů nebo jiných překážek na dopravních komunikacích apod.

Hasičské autonavijáky s tažnou sílou do 5 000 kg

Na lehčí typy hasičských vozidel lze vybrat autonavijáky s tažnou silou menší než pět tun. Mezi ty patří například elektrický lanový naviják ComeUp Rhino 8, jehož tažná síla je 3 560 kg. Je to autonaviják, který zvládá i náročnější podmínky. Jeho bezpečnost zaručuje jištění proti přetížení – bimetalový jistič v jeho ovládací skříňce a spínač emergency stop. Je sestaven z kvalitních a dobře fungujících částí. Má třístupňovou planetovou převodovku, výkonný motor, ergonomické zapínání spojky pomocí T-rukojeti, brzdu CBS, vodotěsné kabelové ovládání dlouhé pět metrů s termometrickým LED indikátorem. Podobnou maximální tažnou sílu mají autonavijáky značky Ramsey Winch typu RE 8000, a to 3 620 kg. Toto zařízení lze využít v lehkém i těžkém průmyslu, hodí se tedy i pro náročnější hasičské akce. Jeho konstrukce je robustní a odolná. Má silnou šnekovou převodovku a zabudované mechanické jištění proti přetížení.

Zjistit více

Hasičské autonavijáky s tažnou sílou nad 5 000 kg

Elektrickým navijákem, jehož maximální tažná síla je jen lehce nad pět tun, je ComeUp Rhino 12. Má tažnou sílu 5 100 kg a jeho konstrukce je velice podobná jak u typu Rhino 8. Rozdíl je právě v jeho síle, dále ve velikosti, hmotnosti, délce lana a jeho průměru. Má také vyšší výkon motoru a rychlost navíjení lana. Je to jednoduše vyšší typ navijáku stejné řady. Ještě o trochu menší maximální tažnou sílu má elektrický lanový naviják typ Ramsey Winch RE 50 a to 5070 kg. Často využívaným autonavijákem na hasičských vozidlech je elektrický naviják ComeUp DV-18. Je vyroben z tvrzené oceli, má třístupňovou planetovou převodovku a patentovanou mechanickou kuželovou brzdu pro tah s plnou zátěží bez prokluzování. Patří mezi opravdu silné autonavijáky. Jeho maximální tažná síla činí 8 181 kg. Nejsilnějším zařízením v tomto malém výběru je elektrický lanový naviják ComeUp Walrus 20.0. Je odolný vůči všem klimatickým podmínkám. Je vodotěsný, může pracovat pod vodou až do hloubky 1,8 m a nenaruší ho ani prach. I on je zajištěný proti přehřívání motoru. Jeho dálkové ovládání s LED indikátorem upozorní uživatele při problémech s teplotou motoru. Jeho maximální tažná síla je 9 070 kg.

Výběr elektrických navijáků na hasičská vozidla je široký. Důležité je, aby autonavijáky měly dostatečný výkon a tažnou sílu a byly odolné vůči extrémním podmínkám. Chcete-li se dozvědět více o elektrických či hydraulických navijácích, o jejich funkci, využití, údržbě apod., můžete si prolistovat i některé další články na tomto blogu. Pomoci vám mohou také odborníci na servis a montáž navijáků. Přejeme vám šťastný výběr.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *