Autonavijaky se syntetickým lanem

Dnes si povíme něco více o elektrických lanových navijácích 12 V určených na auto. Zaměříme se především na autonavijaky samotné, jejich správný výběr a typy lan, které se u těchto modelů dají využít. Pokud si kladete otázku, zda je pro vás vhodnější lano syntetické nebo ocelové, pokusíme se vám na následujících řádcích poskytnout odpověď na vaše dilema. Na závěr si představíme několik konkrétních zástupců mezi autonavijaky, u kterých je možno využít syntetické lano.

Jak vybrat správný elektrický autonavijak

Hned ze začátku by se vám mohlo hodit pár užitečných informací, jak postupovat při výběru samotného elektrického lanového navijáku. V první řadě je důležité určit, na jaké vozidlo bude naviják namontován. Pro osobní automobily a SUV jsou vhodné autonavijaky 12V, zatímco pro nákladní či hasičská vozidla jsou určeny autonavijaky 24V. Dále je třeba se zamyslet, s jakou intenzitou budete lanový autonavijak využívat a podle toho zvolit typ převodovky. Planetová převodovka vystačí pro občasné používání v případě vyprošťování vozidla. Při profesionálním využívání je obvyklejší použít převodovku šnekovou. Dalším důležitým parametrem je lano, díky kterému je navíjení vůbec možné. Zde máte možnost výběru – budˇ lano syntetické nebo ocelové. Proč si vybrat právě lano syntetické?

Zjistit více

Syntetické lano pro elektrické lanové autonavijaky

Syntetická lana se od ocelových a pozinkovaných lan nijak neliší svou tažnou silou. Rozdíl je ale velmi patrný, například při porovnání hmotností zmíněných lan. Syntetické lano je totiž mnohem lehčí a díky jeho materiálu se s ním o poznání snadněji manipuluje. Další výhodou je, že má mnohem delší životnost – syntetická vlákna totiž nejsou náchylná k rychlému roztřepení a opotřebování natolik, jak ta ocelová. Při používání syntetického lana je nutné použít tzv. lanovou průvlačnici, která tomuto opotřebování brání a navíc usnadňuje zpětné namotávání lana zpět na buben. Jedinou nevýhodou mohou být pořizovací náklady, které jsou podstatně vyšší, než u ocelových lan. Do jeho kvality a dlouhé životnosti se však určitě vyplatí investovat.

Zástupci elektrických navijáků se syntetickým lanem

Na závěr si představíme několik autonavijáků, které využívají při svém výkonu právě syntetické lano. Jako první jsme zvolili elektrický lanový autonavijak ComeUp, model DV-9i (pořizovací cena 19 590 korun). Jeho předností je vysoce výkonný motor nebo uzavřený stykač, zajišťující ochranu proti vodě. Velkou výhodu představuje pětimetrové kabelové ovládání s teplotním LED indikátorem, který začne svítit v případě přehřátí motoru. Autonavijak disponuje tažnou silou 4082 kilogramů. Jako další si představíme autonavijak stejné značky, jako model předchozí. Tentokrát je to však typ Wolf-8,5. Tyto autonavijaky patří mezi ty nejkvalitnější a nejoblíbenější na českém trhu. Díky jeho robustní konstrukci a tažné síle 3856 kilogramů není téměř nic, s čím by si nedokázal poradit. Jeho výkon je také zásadně ovlivněn druhem převodovky. Šneková převodovka je bezesporu mnohonásobně výkonnější, než převodovka planetová, navíc má delší životnost. Tyto autonavijaky jsou pro své vlastnosti a spolehlivost často využívány odtahovými službami pro profesní účely. Pokud vás elektrické autonavijaky se syntetickým lanem zaujaly a uvažujete o koupi, nebojte se požádat o radu odborníky. Ochotně vám poradí a doporučí to nejlepší řešení na eshopu seal-navijaky.cz.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *