Kupujeme elektrický naviják 12V – jak na to

Rozhodli jste se pro svůj osobní či užitkový vůz pořídit si elektrický naviják 12V, ale nemáte žádnou předchozí zkušenost? Nezoufejte! V dnešním článku vám poradíme, na co si dát při výběru pozor. Vzhledem k širokému uplatnění tohoto druhu navijáků musíme mít pro začátek především jasno v tom, k jakému účelu budeme elektrický naviják 12V nejčastěji používat. K občasnému používání nám bude plně vyhovovat malý “hobby“ naviják, pro náročnější úkony budeme hledat silnější stroje s větší tažnou silou, které jsou určeny např. k samovyprošťování vozu.

Elektrický naviják 12V dobře poslouží pro “hobby” účely, zvládá ale i použití v průmyslu

Elektrický naviják 12V z kategorie “hobby” zajišťuje uživateli, díky své nízké hmotnosti, komfortní manipulaci. Zde si přijdou na své sportovní nadšenci, kteří vyráží do terénu na čtyřkolkách, myslivci, kteří potřebují po úspěšném honu naložit svou kořist nebo také dovolenkáři, vyrážející na cesty se svými karavany. Ve vyšších kategoriích elektrických navijáků 12 V jsou zastoupeny robustnější typy, které jsou vhodné pro použití v odtahových službách, u průmyslové techniky, u hasičských zásahových vozidel a řada z nich je také díky své kvalitní konstrukci použitelná v extrémních klimatických podmínkách. Obecně lze říci, že elektrický naviják 12V je vyhledáván pro svou snadnou montáž a možnost práce i při velkých sklonech terénu.

Zjistit více

Na jaké technické parametry se musíme při koupi elektrického navijáku 12 V prioritně zaměřit

Důležitým aspektem je při výběru navijáku tažná síla – ta by měla být dosti vysoká na to, aby vyprostila reálnou hmotnost vozidla, tedy čistou hmotnost doplněnou o pohonné hmoty, kapaliny, náklad apod., a to i přes případné překážky. Běžně se doporučuje tažná síla o 25% vyšší, než je reálná hmotnost vozidla. Na co musíme při našem výběru dále nezbytně myslet je to, že elektrický naviják 12V není určen pro delší a náročnější výkony – pro ty jsou určeny navijáky s hydraulickým motorem. Při používání elektrických navijáků musíme dodržovat kratší intervaly práce, kvůli ochraně elektromotoru, protože při nepřetržité práci dochází k jeho přehřívání. Do některých typů navijáků s elektrickým motorem je proto, pro snadnější kontrolu, dodáván snímač teploty.
Nejčastěji jsou elektrické navijáky vybaveny planetovou převodovkou. Výhodou této převodovky jsou kompaktní rozměry, díky nimž snadno dosáhneme velkého převodového poměru a reakce jsou založeny pouze na momentové bázi, zátěž je totiž distribuována symetricky. Jednodušší řazení umožňují kola převodovky, která jsou ve stálém záběru. Nevýhodou pak bývá větší zatížení ložisek a také vyšší produkce hluku. Oproti tomu šneková převodovka se vyznačuje tišším a plynulejším chodem a také její zatížitelnost je vyšší. Nákladnější konstrukce tohoto typu převodovky se vyznačuje několikanásobně delší životností oproti převodovce planetové. Elektrický naviják 12V se šnekovou převodovkou je naprosto ideální pro průmyslové použití, je výborný na udržení taženého břemene, protože zde stačí velmi malá brzdicí síla. Díky tomu, že odpadá nutnost brzdění, eliminuje se i případná porucha brzd. V neposlední řadě je třeba počítat s tím, že rychlost navijáku se šnekovou převodovkou je nižší. Oblast, v níž musíme být obezřetní především, se týká neověřených značek navijáků, které se v posledních letech na našem trhu často objevují. Nízká totiž může být nejen cena, ale také kvalita. Obecně lze říci, že od ověřených, byť dražších značek, lze očekávat vyšší výkonnost a zároveň také delší životnost a dostupnost náhradních dílů.

Kde požádat o radu

Pakliže skutečně zvažujete koupi navijáku, je velmi vhodné nechat si poradit od zkušených odborníků. S důvěrou se můžete obrátit na podporu prodejce www.seal-navijaky.cz, a to na e-mailu seal@seal-navijaky.cz nebo na telefonu 602 520 086. Nejenže Vám zde pomohou se samotným výběrem zařízení, ale rádi Vám vysvětlí veškeré parametry.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *