Elektrický naviják a jeho funkce

Elektrické navijáky jsou často využívány jako offroad navijáky pro vyprošťování. Setkat se s nimi můžeme i u odtahových služeb či na vozidlech hasičských jednotek. U elektrických navijáků je výhodou snadná montáž bez větších úprav na jakýkoli vůz a nižší pořizovací cena. Umožňují také práci při velkých sklonech v terénu. Elektrické navijáky jsou vhodné i jako pomocníci do dílny při zvedání těžkých předmětů. Ve většině případů je elektrický naviják používán na vyprošťování vozů.

Elektromotor elektrického lanového navijáku

Elektrický naviják je složen z elektromotoru na 12 nebo 24 voltů. Dále z planetové nebo šnekové převodovky a případně z automatické brzdy, která zamezuje samovolnému odvíjení lana. Brzda není však určená ke spouštění vozidla. Nevýhodou je, že jsou uživatelé elektrických navijáků limitování přehříváním elektromotoru, který není určen k nepřetržitému provozu.

Tažná síla navijáku

Při pořizování elektrického navijáku za účelem offroad vyjížděk je důležité dbát na správný výběr tažné síly. Protože budete potřebovat své auto vyprostit i v těch nejhorších podmínkách, je třeba, aby tažná síla navijáku byla vyšší, než je hmotnost vozidla. Pro nejlepší splnění účelu navijáku je dobré, aby tažná síla byla dvakrát vyšší, než je hmotnost vozidla. Při vyprošťování svého auta udržujte lano navijáku stále napnuté v tahu a v co nejpřímějším směru k navijáku.

Zjistit více

Využití elektrického navijáku

Elektrické lanové navijáky na auto jsou oblíbené u odtahových služeb. Zde je nutné vědět, na co všechno budeme naviják využívat. Jestliže víme, že nebudeme odtahovat pouze auta se závadou, ale i nepojízdné vraky, je dobré mít elektrický naviják s větší tažnou sílou. Rezerva se nicméně hodí vždy.

Typy elektrických navijáků

Ve skupině elektrických navijáků 12V/24V nalezneme i ty nejmenší navijáky, které si získaly přízvisko „hobby navijáky“. Mezi ně patří např. elektrický naviják DV 2500i ze série „Utility Duty Winch“. Má malé rozměry a nízkou hmotnost, přesto poměrně dobrou tažnou sílu, ta činí 1134 kg. Jeho použití je univerzální a snadno se instaluje. Jeho motor má vysoký točivý moment a permanentní magnet, díky čemuž je jeho tažná síla vyšší i při nízkém proudovém odběru. Díky mechanické a dynamické brzdě je pevný a spolehlivý.

Při výběru jakéhokoli navijáku na auto Vám rádi poradíme. Náš výběr zařízení si můžete prohlédnout v našem e-shopu na adrese www.seal-navijaky.cz.

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *