Vybíráme naviják 12V

Nemusíte se živit těžbou dřeva nebo jezdit po lese malotraktorem, abyste seznali, že volba vhodného autonavijáku nemusí být zrovna jednoduchý úkol. Pokud se tedy nepoohlížíte po navijácích pro nákladní automobily nebo s využitím v průmyslovém sektoru a místo toho vás zajímá spíše klasický naviják 12V pro vašeho off-roadového miláčka, pak jste rozhodně na správné adrese. Při výběru toho správného navijáku byste měli posoudit následující parametry:

Typ a hmotnost vozidla

Jak již bylo naznačeno v úvodu, naviják 12V lze nejlépe uplatnit u klasických off-roadových SUV, popřípadě čtyřkolek. Může být typicky použit např. jako zařízení pro nakládku lodí nebo zvěře, zdaleka nejčastěji však autonaviják nachází uplatnění při samovyprošťování vozidla zapadlého v nepřístupném terénu. Typ a hmotnost vozidla zde tedy sehrávají zásadní roli. Vlastníkům čtyřkolek bohatě postačí lehčí a levnější navijáky s menší tažnou silou či výkonem motoru, majitelé robustnějších SUV se oproti tomu budou muset zaměřit na vesměs výkonnější tzv. “vyprošťováky”.

Tažná síla navijáku

Hlavním cílem při koupi navijáku je pořídit zařízení s odpovídající tažnou silou, úměrnou k hmotnosti vašeho vozidla. Dávalo by kupříkladu pramalý smysl, kupovat ke dvoutunovému SUV navijáku 12V s tažnou silou 1200 kg. Z důvodu potenciálně zhoršené kvality povrchu se běžně doporučuje vybírat autonavijáky s tažnou silou vyšší o zhruba 25 % až 50 %, než činí reálná hmotnost vyprošťovaného vozidla. Získáte tak jistotu, že si naviják v nestandardní situaci s nejrůznějšími překážkami dokáže bez problému poradit.

Zjistit více

Motor, lano, převodovka

Při výběru navijáku se rozhodně vyplatí zohlednit řadu vedlejších technických aspektů, které mohou v praxi vaši manipulaci s navijákem pozitivně ovlivnit. Se stoupajícím výkonem motoru naviják získává lepší točivý moment a je tak schopný namotávat lano vyšší rychlostí. Před koupí navijáku se ujistěte, že motor disponuje ochranou proti vodě a váš naviják 12V používá osvědčenou a efektivní třístupňovou planetovou převodovku – v dnešní době se tyto parametry již začínají považovat za samozřejmost. V neposlední řadě nepodceňte vhodný výběr délky a průměru lana. U lehčích čtyřkolek obvykle postačí lano o délce 15 – 20 metrů a průměru okolo 5 mm, auta SUV potom vyžadují lano zhruba dvakrát delší, o průměru minimálně 6 mm.

Pořizovací cena

Tak jako u většiny jiných technických zařízení, tak i u autonavijáků se vyplatí investovat větší finanční obnos za účelem vyšší kvality a delší životnosti daného produktu. V prvé řadě zvažte, za jakým účelem si naviják 12V vůbec pořizujete, jak často ho hodláte používat, popř. v jak náročných podmínkách se s ním budete pohybovat. V rámci dobře míněné rady na závěr vám navrhujeme, obrátit se s dalšími dotazy ohledně technických záležitostí i ceny, na ochotnou telefonickou podporu jednoho z nejznámějších českých e-shopů, specializovaných na prodej navijáků všeho druhu. Zaručeně tím ušetříte čas a nakonec možná i peníze, přičemž tak zvýšíte pravděpodobnost, že vám zařízení bude dlouho a bezchybně sloužit.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *