Vybíráme elektrický lanový naviják pro čtyřkolku

V dnešním článku se zaměříme na ATV navijáky. Podíváme se, co je dobré vědět před tím, než si pořídíme elektrický lanový naviják pro svou čtyřkolku. Představíme Vám několik konkrétních navijáků a jejich parametry. To by Vám mělo pomoci udělat si základní přehled o těchto zařízeních. Elektrický lanový naviják si na čtyřkolku pořizujeme, aby pomohl nám nebo ostatním řidičům v krizových situacích. Proto bychom k jeho výběru a koupi měli přistupovat zodpovědně.

Co je potřeba vědět

Důležité je před výběrem navijáku na čtyřkolku znát celkovou hmotnost vozidla, a to i s veškerým příslušenstvím. Elektrický lanový naviják musí mít větší tažnou sílu, než je hmotnost taženého břemene. Nikdy nesmí být přetěžován. Tyto navijáky slouží pouze k tahu břemen po rovné nebo šikmé ploše. Nejsou určeny ke svislému zvedání břemen, k manipulaci s lidmi nebo k dlouhodobému zatížení břemenem v jedné poloze. Montáž navijáku je dobré svěřit odbornému servisu. Správná instalace podmiňuje správný chod zařízení a jeho životnost.

Zjistit více

Elektrický lanový naviják ComeUp Cub

Speciálně vytvořené navijáky pro čtyřkolky nabízí značka ComeUp, a to ve své řadě Cub. Elektrický lanový naviják ComeUp Cub 2, má tažnou sílu 907 kg na první vrstvě lana na bubnu. Při pátém navinutí lana dosahuje tažné síly 515 kg. Je možné ho využít jako naviják pro všechny běžné čtyřkolky nebo k manipulaci s předměty do dané hmotnosti. Je to 12 V elektrický naviják. Jeho rozměry jsou malé a hmotnost nízká. Na délku měří necelých 29 cm a široký je 17 cm. Váží pouze 6,5 kg. Naviják má třístupňovou planetovou převodovku, kabelové ovládání spojky a dodává se včetně pozinkovaného lana o délce 15, 2 m a průměru 4 mm. Dostupná je rovněž verze se syntetickým lanem. Spolehlivé brzdění u tohoto navijáku zajišťuje dynamická mechanická zátěžová brzda. Výhodný je také vodotěsný permanentní magnetický motor. Elektrický lanový naviják Cub 2 je napájen pomocí akumulátoru vozidla, na kterém je nainstalován. Standardně se toto zařízení ovládá ručně prostřednictvím ovládání na řídítkách. Je ale možné dokoupit si k němu rádiové ovládání. Cub 2 je naviják s masivní konstrukcí, ale zároveň lehký, proto je opravdu vhodný pro vyprošťování čtyřkolek. V této řadě nalezneme dále elektrický lanový naviják ComeUp Cub 3. Má všechny superlativy, které nalezneme u navijáku Cub 2. Liší se od něj tím, že má vyšší tažnou sílu, větší rozměry a větší hmotnost. Jeho tažná síla je při prvním navinutí lana 1361 kg. Při pátém navinutí dosahuje tažné síly 829 kg. Délka tohoto navijáku je necelých 33 cm a šířka 18 cm. Hmotnost zařízení činí 8,2 kg. Dodávané lano je stejně dlouhé jako u typu Cub 2, ale má větší průměr, a to 4,8 mm. Elektrický lanový naviják ComeUp Cub 4 je určen již pro větší čtyřkolky nebo pro tzv. “side-by-side” stroje. Tažná síla tohoto zařízení je hezkých 1814 kg na první vrstvě lana a 1174 kg na čtvrté vrstvě lana. Jeho rozměry a hmotnost se ovšem o tolik nezvýšily. Jeho délka je necelých 37 cm a šířka stále 18 cm. Váží pouhých 8,9 kg. Průměr jeho lana je 5,5 mm. Všechny navijáky této řady značky ComeUp patří mezi velice kvalitní a spolehlivá zařízení s dobrou cenou. Pohybujeme se u nich v cenovém rozmezí od 5 000 Kč do 10 000 Kč.

Navijáky Ramsey Winch a Superwinch

Navijáky pro čtyřkolky nalezneme také u jiných značek. Například značka Ramsey Winch nabízí naviják typu Badger 2500H, jehož maximální tažná síla je 1133 kg. Je to opět 12V naviják, má planetovou převodovku, automatickou zátěžovou brzdu a ručně ovládanou spojku. Je také dodáván včetně lana, a to ocelového, pozinkovaného. Délka lana je 15 m a průměr 4,8 mm. Také tento elektrický lanový naviják má velmi malé rozměry. Je dlouhý 33,5 cm a široký 11,4 cm. Naviják na čtyřkolku si dále můžeme pořídit např. od značky Superwinch. Ta nabízí lehčí navijáky typu X-1 s tažnou silou 540 kg a EX-1E s tažnou silou 360 kg. Váží 7 kg a jejich rozměry jsou na délku cca 30 cm a na šířku 14 cm. Jsou dodávány včetně lana o délce 7,6 metrů a průměru 4,8 mm. Silnější elektrický lanový naviják značky Superwinch je typ X-3F, který má maximální tažnou sílu 1060 kg. Má větší hmotnost, a to 19 kg. Jeho rozměry jsou na délku 39 cm a na šířku 20 cm. Je dodáván s 15,2 m dlouhým ocelovým lanem o průměru 5,6 mm.

Detaily uvedených navijáků naleznete na stránkách seal-navijaky.cz. Se všemi dotazy nebo problémem Vám poradí technici v servisu. Přejeme Vám mnoho bezpečně najetých kilometrů.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *