Lanový naviják elektrický – rozdělení dle napětí

Chcete mít jistotu, že se vaše auto díky lanovému navijáku dokáže vyhrabat z náročného terénu nebo hledáte vhodného pomocníka při zvedání těžkých břemen? Zkrátka jste se rozhodli pořídit si lanový naviják elektrický a chcete vědět víc? Připravili jsme krátký článek, ve kterém vás seznámíme s rozdělením elektrických lanových navijáků podle různých parametrů.

Napětí navijáku

První parametr, podle kterého můžeme elektrické lanové navijáky rozdělit, je přiváděné napětí. Elektrické lanové navijáky 12 V jsou vhodné pro čtyřkolky, off-roadová vozidla nebo třeba SUV. Dají se skvěle využít k sebevyproštění z náročného terénu. Mohou sloužit také jako tzv. „hobby“ navijáky pro myslivce, lesníky nebo vášnivé zahrádkáře, kteří ocení pomoc při manipulaci s ulovenou zvěří či zahradní technikou. Další variantou jsou elektrické lanové navijáky 24 V. Tyto se používají především u nákladních vozidel a hasičských aut. Pro zvedání těžkých břemen v dílnách a garážích můžeme užívat elektrické lanové navijáky 230 V a elektrické lanové navijáky 400 V.

Zjistit více

Tažná síla (lanový naviják elektrický 12 V a 24 V)

Mezi nejpodstatnější parametry navijáku patří tažná síla. Proto byste před koupí elektrického lanového navijáku měli zvážit, k čemu přesně jej budete využívat. Mezi elektrickými lanovými navijáky 12 V a 24 V najdeme několik zástupců s tažnou silou menší, než je jedna tuna. Hodí se na čtyřkolky a výborně poslouží myslivcům na odtah zvěře, ale nejsou vhodné pro vyprošťování aut nebo tahání těžších břemen. Pro tyto situace je lepší využít navijáky s tažnou silou větší, než je hmotnost automobilu. Pro extrémní zátěž je možné pořídit i navijáky, u nichž hodnota tažné síly přesahuje pět tun.

Tažná síla a síla zdvihu (lanový naviják elektrický 230 V a 400 V)

U navijáků do dílny závisí jejich tažná síla na velikosti napětí a provedení motoru. Lanový elektrický naviják 230 V seženete na trhu s tažnou silou pohybující se od jedné až do pěti tun. Elektrické navijáky 400 V jsou přizpůsobeny k manipulaci s mohutnějšími břemeny, proto dokážou vyvinout tažnou sílu, která převyšuje pětitunovou hranici. U těchto navijáků je také nutno brát v úvahu sílu zdvihu, neboť náklad je možno nejen přitáhnout, ale i zvednout.

Závěrečné zhodnocení

Existuje mnoho typů navijáků, z nichž je každý uzpůsoben na jiné využití. Nyní si zrekapitulujeme znaky, podle kterých je možno navijáky rozdělit. Patří mezi ně napětí navijáku (autonavijáky 12 V a 24 V, navijáky do dílny 230 V a 400 V), tažná síla navijáku a u varianty navijáků do dílny také síla zdvihu. Při jejich výběru se neváhejte obrátit na odborníky.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *