Hydraulický nebo elektrický naviják?

Chcete si pořídit naviják na auto a nevíte si rady, jaký by to měl být? My Vám poradíme! Na trhu je nespočet druhů navijáků. Všechny se rozdělují především do dvou skupin. Máme buď naviják hydraulický, nebo naviják elektrický. Už z názvu odtušíme, jaký je v nich rozdíl. Funkce hydraulického navijáku je založena na hydraulice. Většina nákladních aut a traktorů již hydraulický okruh mají. V případě, že chcete hydraulický naviják na vozidlo bez hydrauliky, je třeba hydraulické příslušenství do vozidla zabudovat. Fungování elektrického navijáku je založeno především na elektromotoru. Je třeba jej používat pouze v krátkých intervalech, při delším použití může totiž dojít k přehřátí jeho motoru.

Zjistit více

Elektrický lanový naviják a jeho užití

Pokud jste nadšenci do offroadu a na vyjížďkách se Vám stává, že někde Vy nebo Vaši parťáci zapadnete a potřebujete se vyprostit, je pro vás vhodný elektrický naviják. Při namontování elektrického navijáku na Váš terénní vůz či čtyřkolku budete mít vždy zajištěnou pomoc a ještě si u toho užijete chlapskou práci. Mohlo by se Vám pak stávat, že budete zapadat rádi a trochu vědomě. Aby vše fungovalo, jak má, je také důležité dát si pozor na správnou hodnotu tažné síly. Tažnou sílu u navijáku, jak elektrického, tak hydraulického, vybíráme podle hmotnosti vozidla. Elektrický lanový naviják je vhodný také pro řidiče, kteří jezdí v těžších podmínkách, aniž by byli offroad nadšenci. Jestliže například žijete na horách nebo tam máte chatu, elektrický naviják pro Vaše auto opravdu nebude zbytečná investice. Elektrický lanový naviják se také neztratí ve Vaši dílně. Může Vám posloužit na zvedání těžkých břemen. Při tomto využití je třeba sledovat u navijáku parametr síly zdvihu, který je nižší než hodnota tažné síly. Elektrické lanové navijáky často používají také odtahové služby nebo hasiči. Neznamená to tedy, že elektrický naviják je vždy určený k neprofesionálnímu využití. Mohou mít velkou tažnou sílu, a proto jsou užitečné i profesionálům.

Hydraulický lanový naviják a jeho užití

Hydraulické lanové navijáky jsou obvykle silné navijáky na auto a hodí se nejvíce ke každodenní práci, protože nejsou omezovány žádným přehříváním motoru ani jinými věcmi, a tak můžou být v provozu celý den. Hydraulické navijáky jsou často využity jako lesní navijáky. Připevňují se za traktor a slouží k přesunu dřeva. Jejich průmyslové využití je ale široké.
Výběr navijáku na auto je důležitá věc. Není to hračka za pár korun. Je třeba promyslet, proč si naviják kupujeme, na co ho budeme potřebovat a jaké by měl mít parametry. Jestliže nechcete šlápnout vedle, poraďte se s profesionály.

Zdroj: seal-navijaky.cz

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *