Elektrický naviják na auto od A do Z

V dnešním článku se zaměříme na všechny potřebné informace, které potřebujete vědět, pokud si chcete pořídit naviják na auto. Nevíte, co si máte pod slovy elektrický lanový naviják představit? I toto se v následujícím textu můžete dozvědět. Dále se podíváme na to, jak správně naviják použít při sebevyprošťování nebo třeba na jakém principu takový naviják funguje.

Co je vlastně elektrický naviják na auto

Elektrické lanové navijáky jsou velmi praktická zařízení, bez kterých se neobejdou správní milovníci off-roadového cestování, ale ani hasiči či odtahové služby. Obecně se lanové navijáky dají rozdělit do mnoha kategorií. Základní dělení můžeme provést na základě přiváděného napětí do elektromotoru. Navijáky 12V jsou uzpůsobeny právě jako navijáky na osobní automobily, čtyřkolky a SUV. Navijáky 24V nachází své využití především u nákladních automobilů nebo hasičských vozidel. Za jejich hlavní funkci se dá označit vyprošťování vozidel z náročného terénu (bahnité cesty, sněhové závěje) nebo manipulace s těžkými tělesy v jednotlivých profesích (stahování dřeva, nakládání ulovené zvěře). Existují také navijáky napájené ze zásuvky 230 V. Ty se uplatňují hlavně jako pomocníci v montážních dílnách a garážích.

Zjistit více

Jak funguje naviják na auto

Činnost a správný chod elektrického lanového navijáku zajišťuje elektromotor. Naviják na auto může mít dva typy elektromotorů. Tím prvním je motor s permanentním magnetem. Tento typ motoru je levnější a dostačující pro občasné uživatele. Nevýhodou však může být jeho menší odolnost vůči teplu a náročným podmínkám. Druhým typem je elektromotor se sériovým vinutím, který je velmi oblíbený v profesionální branži. Je důležité dodat, že naviják na auto není uzpůsoben k nepřetržitému chodu – elektromotor by se mohl tímto neustálým používáním přehřát. Další důležitá součást navijáku je jeho převodovka. Šnekové převodovky jsou velmi spolehlivé a vysoce odolné. Další a běžná varianta, planetová převodovka, je častější a levnější. V dřívější době se u elektrických lanových navijáků používaly rovněž ozubené převodovky, dnes je však jejich zastoupení takřka minimální.

Jak použít naviják na auto

Nyní si uvedeme stručný návod, jak s elektrickým lanovým navijákem manipulovat v případě vyprošťování sebe sama nebo jiných vozidel. Hned ze začátku je nutné zmínit, že každý naviják je specifický a stejně tak se liší jeho použití. Předkládáme tedy alespoň obecný princip chodu navijáku při sebevyprošťování. Před vytažením lana je třeba přepnout páku spojky do polohy volnoběhu. Poté za pomoci ovládače odvinete dostatečné množství lana a mezitím si vyhlédnete nedaleký strom, za který bude možné lano vhodně připevnit. Nezapomeňte, že není vhodné lano odvíjet z bubnu celé. Je důležité nechat alespoň pět závitů, abyste se vyvarovali jeho vytrhnutí či přetržení. V dalším bodě opět přepnete páku spojky, tentokrát do polohy provozu a za pomoci dálkového ovládání začnete zvolna navíjet. Tímto způsobem by mělo bez větších problémů dojít k vyproštění vašeho vozidla. Až bude po všem, neopomeňte s pomocí ovladače rovnoměrně namotat lano zpět na buben, vrátit spojku do původní polohy a je to! Doufáme, že vám byl tento článek nápomocný a rozšířil vám obzory o elektrických lanových navijácích na auto. Pokud vás tato problematika zajímá hlouběji, doporučujeme vám navštívit také webovou stránku seal-navijaky.cz.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *