Dostupné navijáky na čtyřkolky

V dnešním článku si představíme elektrické lanové navijáky na čtyřkolky a jejich typické zástupce, které jsou na trhu nejsnadněji k dostání. Tyto ATV navijáky 12 V většinou spadají do kategorie „hobby“ a své využití nacházejí především tehdy, pokud se svou čtyřkolkou uvíznete mezi nánosy bláta v nedostupném terénu. V takovéto situaci si navijáky na čtyřkolky hravě poradí. Nyní se podíváme na samotné modely a jejich jednotlivá specifika.

Jak vybrat správný naviják na čtyřkolku

Dříve, než si vyberete na svou čtyřkolku vhodný naviják, je dobré vzít v potaz, že by toto zařízení mělo splňovat několik základních kritérií. Mělo by být především lehké, aby svou hmotností či rozměry čtyřkolku nijak neomezovalo. Dále by mělo disponovat dostatečnou tažnou silou, aby bylo schopno vás vyprostit z jakéhokoliv terénu. Obecně se doporučuje, aby se tato síla pohybovala od 1,25-1,5 násobku celkové hmotnosti čtyřkolky (včetně řidiče, nákladu a paliva). V tomto případě je také důležité rozlišovat, zda potřebujete naviják do mírného terénu (pole, svahy nebo lesní cesty) nebo obtížného terénu (strmější svahy, horské cesty). Pokud jste zvyklí se svou čtyřkolkou překonávat spíše náročnější terén se strmými svahy a překážkami na cestě, je lepší si pořídit o něco výkonnější naviják.

Zjistit více

Navijáky na čtyřkolky ComeUp

Velmi proslulým výrobcem ATV navijáků na českém trhu je společnost ComeUp. Za účelem vyprošťování čtyřkolek či manipulace s těžkými břemeny byly speciálně vyvinuty modely Cub 2, Cub 3 a Cub 4, o kterých si teď v krátkosti něco povíme. Začneme hned u prvního typu Cub 2. Tento malý a skladný naviják disponuje tažnou silou 907 kilogramů, což ho skvěle předurčuje jako naviják do mírného terénu. Výhodou je jeho nízká cena (5445 korun), malé rozměry a velmi nízká hmotnost – pouhých 6,5 kilogramů. Dalším modelem na řadě je Cub 3. Tento naviják tvoří přechod mezi malým praktickým navijákem Cub 2 a super výkonným navijákem Cub 4. Jeho tažná síla činí uspokojivých 1361 kilogramů a pořídíte jej za 7006 korun. Nakonec přejdeme k poslednímu modelu ze série Cub, tentokráte s číslem 4. Toto zařízení lze bezpochyby označit za špičku mezi navijáky na čtyřkolky napříč všemi značkami. Jeho tažná síla 1814 kilogramů si hravě poradí s vyproštěním jakékoliv čtyřkolky i z toho nejnáročnějšího terénu. Na jeho rozměrech ani hmotnosti (8,9 kilogramů) to však není ani zdaleka znát. Pořizovací cena činí 9910 korun. Všechny zmíněné modely jsou ovládány spolehlivou třístupňovou planetovou převodovkou a k jejich manipulaci slouží kabelové ovládání. Součástí dodávky je také 15,2 metrů dlouhé pozinkované lano, které se u každého modelu pouze liší svým průměrem. Na produkty se vztahuje dvouletá záruka.

Navijáky na čtyřkolky Ramsey Winch a Superwinch

Z konkurenčních značek stojí určitě za zmínku navijáky na čtyřkolky Ramsey Winch a Superwinch. Model Badger 2500H, dostupný za 14 145 korun, patří mezi nejprodávanější ATV navijáky společnosti Ramsey Winch. Co se jeho parametrů týče, za zmínku určitě stojí jeho poměrně malé rozměry a tažná síla 1134 kilogramů. Velkou předností je zcela určitě lanové okno, které je součástí tohoto navijáku. To usnadňuje zpětné navíjení lana zpět na buben, aniž by se při tomto procesu zadrhávalo či jinak poškozovalo. Pokud přejdeme k poslednímu modelu Superwinch X-3F (pořizovací cena 18 138 korun), hned zpočátku můžeme vypíchnout jeho masivní konstrukci, která zároveň zajišťuje stabilitu při navíjení. Disponuje tažnou silou 1060 kilogramů a dodává se včetně patnácti-metrového lana. To by bylo z dnešního přehledu, který jsme zaměřili na dostupné navijáky na čtyřkolky, vše. Pro více užitečných informací navštivte internetový e-shop: seal-navijaky.cz.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *